Novosti
25.09.2020.

Kako iskoristiti listiće za poruke

10 načina kako vam mogu pomoci listići za poruke

Jeste li ikad razmišljali o korištenju listića za poruke koji vam mogu pomoći da budete efikasniji i da napredujete u svom privatnom i profesionalnom životu? Možda zvuči pomalo neobično, ali evo 10 načina kako to učiniti. Stignete na posao, sednete, još ste pomalo pospani, ali radni dan je počeo, pa se morate pokrenuti... Što prvo uradite? Je li to provera e-pošte? Otvoriti projekt? Možda ćaskajući s kolegom,odlažete ono što zaiste treba uraditi tog dana. Pa, ako na stolu imate blok lepljivih listića za poruke ili je negde zaturen u fioci radnog stola, nađite ga i iskoristite da započnete dan na bolji način. Ovi listići će vam pomoći da vam dan brže prolazi i da nastavite sa napretkom. Evo kako to učiniti:

1. Koristite lepljive listiće da biste dan započeli zahvalnošću

Svakog jutra kad sednete za svoj sto, izvadite blok lepljivih poruka i zapišite datum i jednu stvar na kojoj ste zahvalni. Uskoro ćete imati malu knjigu zahvalnosti kojoj se možete vratiti kad vam treba nešto da vas motiviše.

2. Započnite s afirmacijama

Druga alternativa je zapisivanje izjava „Ja sam _____“ kako biste izgradili svoje samopouzdanje. Na taj ćete način, kada možda i neko kaže nešto što bi vas obično oborilo, imati dodatni sloj zaštite jer ste dan započeli znajući ko ste vi!

3. Dajte priliku svojim ciljevima

Čuli smo da je više od 40% verovatnoće da će ciljeve postići oni koji zapisuju svoje ciljeve od onih koji to ne čine. Neki uspešni ljudi, poput svetskog maga za nekretnine Grant Cardone, svoje ciljeve zapisuju dva puta dnevno, samo da bi im bili uvek na umu. Listići za poruke su izvrsno mesto za pisanje vaših ciljeva i postavite ih tamo gde ih možete videti. I nemojte se osjećati loše što iznova i iznova pišete iste stvari. Ovo Vam zaista može pomoći da ostanete fokusirani!

4. Upravljajte svojim vremenom

Jedan od naših najdražih načina korišćenja lepljivih listića za poruke je stvaranje satnice za sebe, zajedno sa zadacima koje moramo ispuniti svaki dan. Kao ovo: 8:00: raspored dana, odgovaranje na e-mailove 9: priprema za sastanak 10: sastanak 11: rad na x projektu 12 sati: ručak itd. Na taj način možemo imati zadovoljstvo ne samo da precrtamo zadatke koje završimo tokom dana, već i da precrtavamo vreme kako svaki sat prolazi. Otkrili sam da nam je dan mnogo produktivniji i prolazi puno brže kad ovo primenjujemo.

5. Držite svoje prioritete

Možda imate previše obaveza za uraditi. Na poseban list papira napišite listu svega što morate učiniti, a zatim napišite svoje zadatke od najvažnijih do najmanje važnih. Nacrtajte malu crticu nakon zadataka koji morate obaviti da biste se osjećali dobro na kraju dana. Zatim se borite s stavkama jednu po jednu, odozgo prema dole i precrtajte ih tokom kretanja kroz listu.

6. Postavite cilj

Ako vam je teško ostati motivisani, identifikujte svoje ciljeve. Ako uređujete dosadni rukopis, dajte sebi bod nakon što završite svaku stranicu. Ako želite biti samopouzdaniji, dajte sebi bod ili dva svaki put kad govorite na sastanku ili radite nešto izvan zone udobnosti. Neka to bude zabavno i postavite sebi cilj da dosegnete 100 bodova.

7. Ulepšajte nekome dan

Ne morate sve lepljive listiće za poruke zadržati za sebe. Tokom celog dana na lepljive listiće zapisujte stvari koje cenite kod kolega. Možete ovaj listić zalepiti na njihov sto nakon što odu s posla, tako da ih ujutro dočeka. Ne bi li to bilo zabavno iznenađenje? Ili ne morate deliti beleške ako to ne želite. Samo zapažanje dobrih osobina kolega oko vas učiniće da imate pozitivan odnos prema njima.

8. Stvorite motivacionu atmosferu

Zapišite jednostavne istine, pozitivne citate ili nacrtajte mali crtež koji će nekoga nasmejati. Zalepite ih na ogledalo u kupatilu, u trpezariji ili na oglasnu tablu vaše kancelarije kako bi ih drugi mogli pronaći. Možete ga ostaviti i sebi u budućnosti. Iako za to možda nećete dobiti kredit, nije li zabavno znati da ste nekome ulepšali dan?

9. Označite bojom svoje projekte.

Vodite li više projekata odjednom? Ili možda više ljudi? Većina lepljivih listića za poruke dolazi u više boja, pa ih koristite u cilju bolje organizacije. Dodijelite svakom projektu (ili osobi) drugu boju kako biste mogli ostati organizovani.

10. Koristite ih za slavlje ili stvaranje umjetnosti.

Ako vaše radno mjesto ima dobar smisao za humor, budite kreativni i krenite s uređenjem. Stavite lepljive poruke na vrata svog šefa na njegov rođendan. Pokrijte radni stol svog kolege velikom lepljivom listićem sa smajlijem. Na prozor zalepite poruku unazad da je vide ljudi spolja. Zabavi se. Pa moramo priznati, mi smo fanovi lepljivih poruka. Dodavanje lepljivih poruka u našu svakodnevnicu pomoglo nam je da izgradimo bolje odnose. Čudno, lepljive beleške pomogle su nam da budem zahvalniji i radosni. Pomogle su nam da ostanem organiziovani, uspešni i da lakše rešavamo probleme. Koliko god glupo zvučalo, lepljive poruke nam ulepšavaju dan. Hoćete li razmisliti o dodavanju lepljivih listića u svoju svakodnevnu praksu? Ili, ako ih već redovno koristite, koji su vaši saveti, možete ih podeliti sa nama? 

Trenutno nema komentara